__temp__ __location__

Yapay zekâya güvenen şirketler şimdi insan gücüne mahkûm

Yapay zekâ ile insan işgücünden tasarruf etmek isteyen şirketler, şimdi hataları düzeltmek için uzmanlara yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyor. İnsan emeğinin değeri yine öne çıkıyor.

Yapay zekâya güvenen şirketler şimdi insan gücüne mahkûm

Son yıllarda birçok şirket, maliyetleri kısmak ve işleri hızlandırmak amacıyla insan çalışanları yapay zekâ ile değiştirmeye yöneldi. Ancak pratikte işler pek de beklendiği gibi gitmedi. BBC’nin haberine göre, artık özellikle metin yazarlığı ve yazılım geliştirme alanlarında, yapay zekâ kaynaklı hataları düzeltmek için uzmanlara yüksek ücretler ödeniyor. İnsanların yerine geçmesi umulan yapay zekâ, özgünlükten uzak, basit ve hatalı işler üretiyor. Özellikle pazarlama ve reklam dünyasında, markanın kimliğiyle ve hedef kitlesiyle uyumlu, dikkat çekici içerikler üretmek hâlâ insan becerisi gerektiriyor.

Amerikalı pazarlama yöneticisi Sarah Skidd’in yaşadıkları buna çarpıcı bir örnek. Bir ajans, ChatGPT benzeri bir yapay zekâya hazırlattığı metinleri beğenmeyince, Skidd’i acilen devreye aldı. Skidd’in, “satması ve ilgi çekmesi gerekirken tam tersi sıkıcı bir metin” olarak tanımladığı içeriği baştan sona elle yeniden yazması 20 saat sürdü. Saatlik 100 dolardan 2.000 dolar ücret alan Skidd’in yaptığı iş, baştan bir insan yazsa çok daha ucuza gelecekti. Benzer şekilde İngiltere merkezli bir ajans olan Create Designs da son dönemde giderek artan şekilde, yapay zekâ tarafından bozulan web sitelerini düzeltmek için talepler almaya başladı. Bazen tek bir kod satırında yapılan hata, siteyi günlerce kapalı bırakabiliyor ve yüzlerce dolarlık ekstra masrafa yol açıyor.

Yapay zekâ hatalarını düzeltmek uzmanlara yeni fırsatlar sunuyor

Şirketler, önceden küçük bir değişiklik veya yeni bir özellik için doğrudan uzmana başvuruyordu. Şimdi ise önce ChatGPT veya benzeri yapay zekâ araçlarını deniyorlar. Ancak işler sarpa sarınca profesyonellere dönüyor ve çoğu zaman baştan yapılacak işten daha pahalıya mal oluyor. Ajans sahibi Sophie Warner, “Artık müşterilerimiz sorun çıktığında değil, ChatGPT’nin yaptığı bir değişiklikle siteleri bozulduğunda bize ulaşıyor,” diyor. Warner’a göre, sorunları bulmak ve düzeltmek çoğu zaman ilk başta işi profesyonel birine yaptırmaktan hem daha uzun hem de daha pahalı.

Her iki uzman da yapay zekâya karşı değil, fakat bu teknolojinin insan uzmanlığının yerini tutamayacağını düşünüyor. Markaya özgü içerik, hedef kitleye uygun mesajlar veya dönüşüm odaklı tasarım gibi alanlarda yapay zekâ yetersiz kalıyor. Sarah Skidd ise yapay zekâ çağında bile insan uzmanlığına güvenenlerin işinin her zaman olacağına inanıyor. Kısacası, hızlı ve ucuz bir çözüm gibi görünen yapay zekâ, sonunda şirketlerin hem zaman hem de para kaybetmesine neden olabiliyor. İnsan emeği ve profesyonellik, hâlâ yerini koruyor.

Paylaş:
Merih KARAAĞAÇ
Merih KARAAĞAÇ

Merih, 5 yıldır teknoloji alanında editörlük yapıyor. Bilim, yapay zeka, donanim ve mobil teknolojiler konusundaki yazıları düzenliyor. Bilim ve yapay zeka konularında uzmanlaşmış.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.