__temp__ __location__

Atari Video Satranç, ChatGPT'nin şahını devirdikten sonra Copilot'u mat etti

Atari Video Satranç, ChatGPT ve Microsoft Copilot'u ard arda yenecek kadar güçlü bir performans sergileyerek yapay zeka satrancında dikkat çeken bir zafer kazandı.

Atari Video Satranç, ChatGPT'nin şahını devirdikten sonra Copilot'u mat etti

Yapay zeka modelleri, son yıllarda mantık ve muhakeme yetenekleriyle övünse de, Atari'nin 1979 yapımı Video Satranç oyununda ChatGPT ve Microsoft Copilot gibi modern yapay zekaları mağlup etmekte zorlanmaları, bu modellerin zayıf yönlerini gözler önüne serdi. Atari'nin 2600 oyun konsolunda çalışan Video Satranç oyunu, her iki yapay zeka modelini de ard arda yenerek şaşırtıcı bir başarıya imza attı. Yapay zekaların satranç oyunlarında ne kadar iyi oldukları, kendi kendini öğrenme ve mantıklı kararlar verme yeteneklerinden bağımsız olarak, bu deneylerle daha da sorgulanmış oldu.

Microsoft Copilot ve ChatGPT'nin, devasa veri kümeleri ve binlerce satranç tartışmasından edindikleri bilgilerle güçlü olmaları beklenmişti. Ancak, bu iki model de oyun sırasında birden fazla hamleyi hesaplamalarına rağmen, Atari'nin 4 kilobaytlık Video Satranç oyununa karşı yenildiler. Yapay zeka sohbet robotlarının bu tür strateji oyunlarında zayıf olmalarının bir nedeni, bu modellerin genellikle gerçek zamanlı yönetim ve tahtadaki durumu sürekli takip etmekte zorlanmalarıdır.

Yapay zeka modellerinin zayıflıkları ve Atari'nin zaferi

Citrix mühendisi Robert Caruso, her iki deneyin de sonuçlarını belgelerken, ChatGPT ve Copilot'un neden Atari'nin basit satranç oyununu kaybettiklerini anlattı. Yüksek düzeyde eğitim almış yapay zeka modelleri, satranç oyunları gibi stratejik görevlerde genellikle başarılı olmaları bekleniyor, çünkü binlerce saatlik tartışma, oyun kılavuzları ve strateji bilgileriyle besleniyorlar. Ancak, Atari'nin Video Satranç'ı gibi eski oyunlar, bu yapay zeka modellerinin karmaşıklığını aşan farklı bir yaklaşım sergiliyor.

Atari Video Satranç, sadece basit ama etkili bir yapay zeka algoritmasıyla çalışıyor. Oysa ChatGPT ve Copilot gibi daha gelişmiş yapay zekalar, sahip oldukları güçlü veri tabanlarına ve büyük dil modellerine rağmen, oyunlarda gerçek zamanlı düşünme ve karar verme konusunda hala önemli eksikliklere sahip. Bu durum, satranç gibi strateji gerektiren oyunlarda onların zayıf kalmalarına neden oluyor.

Paylaş:
Merih KARAAĞAÇ
Merih KARAAĞAÇ

Merih, 5 yıldır teknoloji alanında editörlük yapıyor. Bilim, yapay zeka, donanim ve mobil teknolojiler konusundaki yazıları düzenliyor. Bilim ve yapay zeka konularında uzmanlaşmış.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.