Merih KARAAĞAÇ
Merih, 5 yıldır teknoloji alanında editörlük yapıyor. Bilim, yapay zeka, donanim ve mobil teknolojiler konusundaki yazıları düzenliyor. Bilim ve yapay zeka konularında uzmanlaşmış.
Yeni bir teori, Samanyolu'nun devasa bir boşlukta sürüklendiğini ve bu durumun Hubble gerilimini çözmede yardımcı olabileceğini öneriyor.
Evrende galaksilerin düzeni ve dağılımı, kozmolojinin önemli sorularını oluşturuyor. Son yapılan bir araştırma, "fosilleşen" ses dalgalarının galaksimizin dev bir boşlukta sürüklendiği teorisini desteklediğini ortaya koyuyor. Hubble gerilimi, evrenin genişleme hızını ölçen farklı yöntemler arasında bir tutarsızlık olduğu için kozmolojinin en büyük problemlerinden biri olarak kabul ediliyordu. Ancak, bu yeni teorinin doğrulanması, bu sorunun çözülmesine yardımcı olabilir.
Araştırmacılar, galaksilerin uzayda eşit olarak dağılmadığını, bunun yerine bazı bölgelerde daha yoğun kümelenmeler oluştuğunu belirtiyor. Bu kümelenmeler, boşlukları ve yoğun bölgeleri yaratırken, yerel bir boşlukta olan Samanyolu'nun hareketini etkileyebilir. Eğer Samanyolu, bu tür bir boşluğun merkezine yakın bir bölgede yer alıyorsa, bu durum galaksilerin hareketini ve hızlarını değiştirebilir. Hubble gerilimini açıklamak için bu boşluğun varlığına dair yapılan çalışmalar, galaksilerin hareketinin daha hızlı genişlemeye neden olduğunu öne sürüyor.
İngiltere'deki Portsmouth Üniversitesi'nden kozmolog Indranil Banik, yerel bir boşluğun varlığının, galaksilerin hızlarını etkileyerek Hubble gerilimine açıklık getirebileceğini belirtiyor. Yapılan çalışmalar, bu yerel boşluğun, galaksilerin hareketine ve zaman içinde genişleyen evrenin hızını değiştirdiğini gösteriyor. Baryon akustik salınımları (BAO), evrendeki farklı bölgelerin nasıl genişlediğine dair bilgi veriyor ve bu dalgalanmaların incelenmesi, yerel boşluk modelinin doğru olup olmadığını test etmek için önemli bir araç olabilir.
Banik ve meslektaşları, bu modelin kozmolojinin standart modelinden sapmalar gösterdiğini ve bu durumun Hubble gerilimini çözüme kavuşturabileceğini söylüyor. Yapılan hesaplamalar, yerel bir boşluğun BAO'yu bozduğunu ve bu bozulmanın kozmik genişleme üzerinde etkili olduğunu gösteriyor. Bu bulgular, evrenin nasıl genişlediğini ve galaksilerin hareketlerini anlamamıza yardımcı olabilir.
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.