Merih KARAAĞAÇ
Merih, 5 yıldır teknoloji alanında editörlük yapıyor. Bilim, yapay zeka, donanim ve mobil teknolojiler konusundaki yazıları düzenliyor. Bilim ve yapay zeka konularında uzmanlaşmış.
Amazon, Prime Day öncesi milyonlarca kullanıcıyı sahte üyelik e-postalarına karşı uyarıyor.
Amazon, Prime Day alışveriş etkinliği yaklaşırken kullanıcılarını yeni bir sahte e-posta dalgası hakkında uyarıyor. Son günlerde, Prime üyelik yenileme ve hesap güvenliği konulu e-postalarda dikkat çekici bir artış yaşanıyor. Dolandırıcılar, Prime üyelerine aboneliklerinin sona ereceği, hesaplarının kapatılacağı veya ödeme bilgilerinin güncellenmesi gerektiği gibi mesajlar gönderiyor. Bu e-postalarda bulunan bağlantılara tıklanması, kullanıcıların giriş bilgileri ya da banka verilerinin ele geçirilmesine yol açabiliyor. Amazon, kullanıcılarının bu tür e-postalardaki hiçbir bağlantıya tıklamamasını ve şüpheli iletileri hemen silmesini öneriyor. Özellikle “Sayın Müşterimiz” gibi genel ifadeler, acil harekete geçilmesi yönünde baskı, şüpheli e-posta adresleri ve aceleci dil, bu dolandırıcılıkların öne çıkan işaretleri arasında. Şirket, müşterilerinin yalnızca resmi uygulama veya web sitesi üzerinden hesaplarına erişmesini tavsiye ediyor.
Kimlik avı girişimleri, genellikle yanlış yazılmış adresler, yazım hataları, biçimlendirme sorunları ve şüpheli bağlantılarla kendini gösteriyor. Sahte e-postalarda kullanıcıdan şifre veya ödeme bilgisi istenmesi gibi uyarıcı detaylara dikkat edilmeli. Amazon, İngiltere’de son dönemde kimlik avı amaçlı telefon aramalarında da yüzde 71 artış yaşandığını duyurdu. Prime üyelerine, abonelik yenileme adı altında gönderilen mesajlarda genellikle sahte giriş sayfaları ya da “aboneliği iptal et” gibi butonlar bulunabiliyor. Bu tuzaklar, kullanıcıları kişisel verilerini paylaşmaya yönlendirerek ciddi veri kaybına neden olabiliyor.
Amazon, kullanıcılarını sadece e-posta ile değil, SMS ve telefon aramaları yoluyla yapılan dolandırıcılıklara karşı da uyarıyor. Prime Day gibi büyük kampanya dönemlerinde kimlik avı saldırılarında ciddi bir artış yaşanıyor. Şirket, kullanıcıların Amazon hesaplarına erişirken doğrudan resmi uygulamayı ya da Amazon web sitesini kullanmalarını öneriyor. Mesaj merkezi üzerinden gerçek bildirimleri kontrol etmek, şüpheli e-postaları anında silmek ve iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmek önerilen başlıca güvenlik önlemleri arasında yer alıyor. Ayrıca, güçlü ve farklı parolalar kullanmak, güvenliğinizi artırmanın en basit yollarından biri olarak gösteriliyor.
Amazon, kullanıcılarının herhangi bir bağlantıya tıklamadan önce iki kez düşünmelerini ve aceleyle hareket etmelerini isteyen mesajlara karşı dikkatli olmalarını istiyor. Satın alınan ürünlerde “Amazon tarafından gönderilir ve satılır” ifadesine dikkat etmek de sahte satıcıların önüne geçmek açısından önemli bir detay. Eğer yanlışlıkla bir dolandırıcılık bağlantısına tıklarsanız, ödeme yöntemlerinizi kontrol etmeniz ve bankanızı bilgilendirmeniz gerekiyor. Son olarak, güncel antivirüs ve kötü amaçlı yazılım koruma yazılımlarının kullanılması, bu tarz tehditlere karşı korunmada yardımcı olabiliyor.
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.