__temp__ __location__

Çalışanlar, siber saldırıları patronlarına bildirmiyor

Çalışanlar, siber saldırıları patronlarına bildirmekten kaçınıyor, çünkü suçlanmaktan ve başlarının derde girmesinden korkuyorlar.

Çalışanlar, siber saldırıları patronlarına bildirmiyor

Yeni araştırmalar, ofis çalışanlarının büyük bir kısmının, iş yerlerinde karşılaştıkları siber saldırıları bildirmedikleri ortaya çıktı. Cohesity'nin verilerine göre, İngiltere'deki çalışanların %39'u, iş yerlerinde siber saldırıya uğradıklarını düşünmelerine rağmen, bunu şirketlerinin siber güvenlik ekiplerine bildirmiyor. Bu durum, çalışanların en büyük endişelerinin suçlanmak veya başlarının derde girmesi olduğu gerçeğini ortaya koyuyor. Çalışanlar, özellikle siber saldırıların ciddi bir mesele haline geldiği günümüzde, saldırıları tespit etseler bile çoğu zaman sessiz kalmayı tercih ediyorlar.

Çalışanların siber güvenlik konusunda oldukça iyi bir anlayışa sahip olmalarına rağmen, bu konuda sessiz kalma eğiliminde olmaları endişe verici. Örneğin, İngiltere'deki çalışanların %43'ü fidye yazılımı gibi tehditleri anlayabiliyor, ancak çoğu bu bilgiyi şirketlerine bildirmiyor. Bu durum, siber saldırıların daha da yaygınlaşan bir sorun haline gelmesine rağmen, siber güvenlik tehditlerinin tam olarak yönetilemediğini gösteriyor. Çalışanlar, birçok sebepten dolayı bildirim yapmaktan kaçınıyorlar; bazıları sorunu kendi başlarına çözmeye çalışırken, diğerleri ise daha fazla sorun çıkarmak istemiyorlar.

Sessizlik, şirketlerin savunmasızlığını artırıyor

Cohesity'nin araştırması, çalışanların %17'sinin suçlanmaktan veya başlarının derde girmesinden korktuğunu ve bu yüzden siber saldırıları bildirmediklerini gösteriyor. Ayrıca %15'i olay çıkarmak istemediğini, %11'i ise sorunu kendi başlarına çözmeyi tercih ettiğini belirtiyor. Bu sessizlik, şirketlerin siber saldırılara karşı savunmasız hale gelmesine yol açıyor. IBM'in araştırmalarına göre, 200 günden uzun süren ihlallerin, daha kısa sürede kontrol altına alınanlara göre %34 daha pahalıya mal olduğu belirtiliyor. Ayrıca, sessizlik siber saldırılara müdahale süresini geciktiriyor ve kötü amaçlı yazılım, kimlik avı girişimleri gibi tehditlere karşı savunmasızlık oluşturuyor.

Birleşik Krallık'taki hükümet verileri, 2024 yılında ülkedeki işletmelerin yarısının ve hayır kurumlarının üçte birinin siber saldırılara veya ihlallere maruz kaldığını ortaya koyuyor. Bu oran, orta ölçekli ve büyük işletmeler arasında daha da yüksek ve bu oranın önümüzdeki yıllarda daha da artması bekleniyor. Bu durum, işletmelerin siber güvenlik önlemlerini güçlendirmeleri gerektiğini ve çalışanların bu tehditlerle mücadelede daha fazla sorumluluk almaları gerektiğini gösteriyor.

Paylaş:
Merih KARAAĞAÇ
Merih KARAAĞAÇ

Merih, 5 yıldır teknoloji alanında editörlük yapıyor. Bilim, yapay zeka, donanim ve mobil teknolojiler konusundaki yazıları düzenliyor. Bilim ve yapay zeka konularında uzmanlaşmış.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.